Folieverbruik

Analyse folieverbruik

In veel bedrijven lopen de uitgaven met betrekking tot het Machinerollen wikkelfolieverpakkingsmateriaal hoog op. Echter in veel gevallen is dit een “hidden cost” omdat men hier simpelweg niet bij stilstaat of men de huidige situatie ook niet grondig analyseert.

Wij kunnen uw verpakkingsproces analyseren en er een grondige audit van maken die we naderhand samen met u bespreken. Ontdek samen met ons wat er beter kan in uw verpakkingsproces en hoe u met minder verbruik tot een beter resultaat kan komen.

 

Verschillende soorten folie

Er zijn op de markt heel wat soorten wikkelfolie beschikbaar, maar het is niet altijd eenvoudig om tot een optimaal resultaat (= stabiele pallets met een minimum aan folie) te komen. Onze specialisten kunnen u hierover advies geven. De keuze van de folie is te bepalen door onder meer: type lading, het aantal te wikkelen pallets, het type remsysteem op de wikkelaar, etc.


Standaard folie

Veelal gebruikt wanneer men kleine aantallen pallets wikkelt, deze folie kan men met een eenvoudige palletwikkelaar met remsysteem (mechanisch M of electronisch FM) toch met spanning rond de pallet gelegd worden, waardoor de folie versmalt. Beschikbaar in verschillende diktes (uitgedrukt in micron) gaande van 17 tot 35 mµ.

Machinaal aanbrengen wikkelfolie

Voorgerokken folie

Bij deze folie gaat men uit van een kwalitiatieve powerstretch die men machinaal bij de foliefabrikant gaat uitrekken tot zijn ideale rekvermogen bereikt is en men hem terug op kokers draait. Groot voordeel van deze folie is dat men ook met een wikkelmachine zonder pre-stretch systeem kan genieten van de besparende eigenschappen en bovendien zijn pallets toch stabiel kan verpakken dankzij de terugwerkende kracht van de folie (uitgerokken folie zal terug naar zijn oorspronkelijke toestand willen waardoor er spanning op de lading ontstaat).


Pre-stretch folie

Deze folie heeft zeer elastische eigenschappen en kan op een wikkelaar met degelijk pre-stretch systeem heel wat foliebesparing opleveren. Veel gebruikt wanneer men grotere aantallen pallets moet gaan wikkelen en heel wat geld kan gaan uitsparen op de foliekost. Beschikbaar in verschillende diktes en pre-stretch waardes gaande van 200% tot 300%. Een wikkelaar met voorreksysteem zal dit soort folie gaan uitrekken en vervolgens de folie rond de lading leggen (met nader te bepalen spanning afhankelijk van het type lading). Deze folie zal nadien terug willen naar zijn oorspronkelijke staat en zal zo de nodige stabiliteit aan de pallet geven.


GatenfolieGatenfolie

Beschikbaar in standaard folie of de pre-stretch variant. Deze folie wordt toegepast bij producten waar ventilatie vereist is (groenten- en fruitsector, bloemen- en plantensector) of waar condensvorming kan ontstaan bij het verpakken van de pallet die schade aan het product kan veroorzaken.


Netfolie

Dit net wordt toegepast waar een hoge ladingzekerheid en tevens ventilatie vereist zijn.


 

Techpack wikkelaars met power-stretch systeem

Dankzij de combinatie van een degelijk power-stretch systeem en een kwalitatieve rekfolie kan men heel wat folie uitsparen.

Anders dan bij een klassiek remsysteem waarbij de rol wordt afgeremd en zo de folie onder spanning rond de pallet legt, werkt een power-stretch systeem compleet het tegenovergestelde.

Hier wordt de folie motorisch door 2 aangedreven rollen gebracht, deze rollen draaien aan een verschillende snelheid en zorgen er dus voor dat de folie wordt uitgerokken. De folie wordt ook motorisch aangevoerd en zonder de minste spanning rondom de pallet "gelegd". Pas na het wikkelen zal het elastisch geheugen de lading stabiliseren.

Het power-stretch systeem op onze palletwikkelaars gebeurt door een vaste tandwielverhouding. Hierdoor is men zeker van de stretch-ratio en dit jaar na jaar!! Bij veel electronische systemen is men dit niet en kunnen de operatoren bovendien de parameters aanpassen zodat men geen ideale afstelling van het toestel meer heeft.

Waarom investeren in een Techpack wikkelaar met voorrek-systeem? Omdat dit systeem u toelaat :

  • tot 70% rekfolie te besparen/pallet (= snelle ROI).Pre stretch foliekar Techpack
  • ladingen te wikkelen zonder foliebreuk.
  • uw lading strak te wikkelen zonder daarom de produkten zelf in te deuken.
  • uw pallet stabiel te krijgen, conform de nieuwe normering.
  • met dezelfde wikkelaar alle mogelijke types ladingen probleemloos te verpakken.
  • de folie optimaal te benutten en zodoende een ideale transparantie en een perfecte kleefkracht te verkrijgen.
  • de rekfolie tot 300% ( 1 meter wordt 4 meter) uit te rekken zonder noemenswaardige “neck-down” (versmalling van de folie).
  • voortaan zonder hoekprofielen te werken.

 

Besluit: een wikkelaar met voorrek-systeem is duurder in aankoop maar deze investering betaalt zich reeds snel terug!